Medici: Masters of Florence / The Magnificent | Dizi Yorumu




Herkese merhaba!

Blogda bir şeyler paylaşmayalı çok uzun zaman oldu. Ama acilen buraya geri dönmem lazım çünkü Instagram asla blog hesabının yerini tutmuyor. Instagram hesabımda daha kısa yorumlar yapıyorum ama burdayken durdurabilene aşk olsun!

Şimdi,sessizliğimi bozma nedenime gelelim: Medici: Masters of Florence.
Medici ailesi hakkında eminim ki bir şeyler duymuşsunuz. Kendileri Rönesans’ı başlatan aile olarak da tanınıyorlar. Kendilerine has bakış açılarıyla Floransa için yaptıkları o kadar çok şey var ki neredeyse her şeyin altında onların imzası var diyebilirim.Okuduğum,dinlediğim çoğu şeyde büyük anlam taşıyan Medicilerin bir dizisi olduğunu öğrendiğimde işte bu dedim ve hemen izlemeye başladım. Ve şunu söyleyebilirim ki yeni favorim belli,üzgünüm The Crown.





Medici: Masters of Florence; 3 sezonluk bir dizi. İlk sezonda,ailenin gerçek anlamda güce kavuşmasını sağlayan Cosimo de' Medici’nin dönemini izliyoruz. Başlarına gelmeyen kalmasa da Medici ailesi zirvede kalmayı başarıyor.Tarihi olaylar diziye çok güzel yerleştirilmişti. Ve bana göre en önemlisi Duomo’nun geçmişi ve yapılış öyküsü çok güzel bir şekilde anlatılmıştı. Zaten ilk sezonda en sevdiğim kısımlarda Duoma/Floransa Katedrali ile ilgili olanlardı. İlk sezon o kadar güzeldi ki diğer sezonlarda bu kalitenin altına düşerlerse diye çok korktum ama neyse ki öyle bir şey olmadı,hatta düşüşün yerini öyle bir yükseliş aldı ki diğer sezonları hayranlıkla izlemekten başka bir şey yapamadım.




İlk sezonda izlediğimiz kuruluş döneminin ardından sahneyi Cosimo’nun torunu Lorenzo de' Medici alıyor ve tabir-i caizse ortalığın tozunu attırıyor. Zaten kendisi tarihte Muhteşem Lorenzo adı ile biliniyor ki Floransa ve Rönesans için yaptıklarıyla bu ismi sonuna kadar hak ediyor.
Medici ailesi genel olarak zeki bir aile.Her durumdan bir şekilde çıkmayı başarabiliyorlar ve yenilgi nedir bilmiyorlar. İlk sezonda Cosimo’nun zekasına hayran kalıyorsunuz ama Lorenzo ortaya çıkınca boynuz kulağı geçer lafınının anlamını öğreniyorsunuz.
İkinci ve üçüncü sezon Lorenzo'dan dolayı Medici:The Magnificient adı ile geçiyor.Bu bölümlerin en güzel tarafı sanatla iç içe olmalarıydı.Botticelli,Da Vinci,Michelangelo,Machiavelli ve daha nicesini görme fırsatı buluyorsunuz ama tüm bu sanatçıların içinde en çok Botticelli’yi görüyoruz çünkü kendisi Medici ailesi tarafından yetiştirilmiş bir karakter. En ünlü eserlerinin hikayelerin harika bir şekilde yorumlamışlardı. Botticelli’nin ölümsüz ilhamı Simonetta Vespucci ve yine o dönemde sanat eserlerine ilham kaynağı olan Giuliano de' Medici arasındaki aşk da çok güzel bir şekilde ekrana uyarlanmıştı.



Dizide beni etkileyen bir diğer bölümse Lorenzo’nun savaşı en son çare olarak görmesiydi. Her şeyi insancıl yollarla halledeceğine inanan Lorenzo’nun tek isteği Floransa’yı sanatla,bilimle,ticaretle Avrupa’nın merkezi haline getirebilmek ve bunun için yapamayacağı şey yok. 
Dikkat çeken bir diğer şey de Medici ailesinin kadınlarıydı. Aslında her başarıyı mümkün kılan onlar. Evet,Cosimo da Lorenzo da çok zeki karakterler ve kozlarını her zaman çok doğru oynuyorlar ancak Contessina, Lucrezia ve Clarice olmadan hayallerini gerçekleştirmeleri söz konusu bile değil.

İkinci sezonun finali dizinin en can alıcı bölümü olabilir. Çünkü Lorenzo’nun kırılma noktasını izliyorsunuz. Üçüncü sezonda Lorenzo’nun artık eksik olan benliği ve bunun acısını çıkarışını izliyoruz. Her yerden köşeye sıkıştırılsa da yenilgiyi asla kabul etmediğini çok net bir şekilde görebiliyoruz.

Üçüncü sezonun ortalarında Lorenzo artık eski Lorenzo değil çünkü ciddi derecede hasta. Tek isteği ailesine güvenli bir gelecek bırakmak ve Medici adını koruyabilmek. Hatta bu konuda asla sınırının olmadığını aldığı kararlardan anlayabiliyorsunuz.



3x7 ve 3x8 izlediğim en duygusal bölümlerdi. Muhteşem Lorenzo’nun bedeninin zayıflaması,en büyük destekçisi olan eşi Clarice'in kaybı,Floransa’nın ellerinden kayışı oldukça dramatik bir şekilde anlatılmıştı. 

Dizi hakkında daha çok şey yazabilirim ama ne yazarsam yazayım yeterli olmayacak gibi hissediyorum. Benim bu tarz dizilerde aradığım en önemli özellik orijinal öykülere sadık kalmaları. Reyting uğruna saçma sapan yönlere saptırılan dizilere tahammül edemiyorum. Medici: Master of Florence, tarihe büyük ölçüde sadık kalmayı başaran bir diziydi ve bana göre olaylar ekrana çok güzel bir şekilde uyarlanmıştı. 

The Crown benim favorimdi ancak tahtını Medici’ye devretti. Medici: Masters of Florence; konusu ve oyuncularıyla 10/10 olarak değerlendireceğim bir diziydi.Ayrıca dizinin soundtrackleri de çok güzel, kesinlikle onlara da bakın. Benim listemde çoktan yerlerini aldılar bile.

Bu kadar övgüden sonra diziye bir şans verirsiniz diye düşünüyorum.Emin olun pişman olmayacaksınız. İzlerseniz düşüncelerinizi mutlaka benimle paylaşın.

Kendinize iyi bakın.

-GGizay

Yorumlar

Popüler Yayınlar